Bezoekersaantallen cultuur

 

Bron

Departement Cultuur, Jeugd en Media (CJM)

Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF)

Statbel

 

Definities

Landelijk ingedeelde musea: Design Museum, DIVA, FotoMuseum Antwerpen, Hof van Busleyden, Huis van Alijn, Industriemuseum (voorheen 'MIAT'), M, MAS (enkel bezoekers aan museumzalen, niet aan de wandelboulevard), Modemuseum Antwerpen, Mu.Zee, Musea Brugge, Museum Dr. Guislain, Museum In Flanders Fields, Museum Plantin-Moretus, Museum voor Schone Kunsten (Gent), Openluchtmuseum Bokrijk, Openluchtmuseum voor Beeldhouwkunst Middelheim, Provinciaal Gallo-Romeins Museum, Red Star Line Museum, Samenwerkingsverband Kunstmusea Antwerpen, Sportimonium, STAM en Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (SMAK).

Cultureel erfgoedinstellingen: Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) en Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (MuHKA).

Regionaal ingedeelde musea: Abdijmuseum Ten Duinen, Bakkerijmuseum, De Wereld van Kina, Eperon d'Or, Felixart, Jenevermuseum Hasselt, Karrenmuseum, Koers, MMP 1917, Modemuseum Hasselt, Musea Maaseik, Musea Turnhout, Museum Dhondt-Dhaenens, Museum van Deinze en de Leiestreek, Museum Vlaamse Minderbroeders, Museum voor Oudere technieken, Navigo, Parcum, Speelgoedmuseum, Stedelijke Musea Sint-Niklaas, Texture en Yper Museum.

 

Opmerkingen bij de kwaliteit

In 2019 werden een aantal aanpassingen doorgevoerd bij de musea. Zo werden een aantal nieuwe musea ingedeeld bij het landelijke niveau (DIVA, Hof van Busleyden, Red Star Line en een aantal Brugse musea). Sindsdien staat Vlaanderen ook in voor de werkingssubsidies van de regionaal ingedeelde musea (bevoegdheid overgenomen van de provincies) waardoor de bezoekersaantallen van deze musea sindsdien opgenomen zijn in de cijfers.

Na de wijziging van het Koninklijk Besluit van 29 september 2019 werden de cijfers rond bioscoopbezoeken geactualiseerd. Daardoor zijn de cijfers vanaf 2018 niet meer vergelijkbaar met de cijfers van de voorgaande jaren. Vanaf 2018 worden namelijk alleen nog de vestigingen geënquêteerd die een zaal voor cinematografische voorstellingen als hoofdactiviteit in exploitatie hebben. Zo worden bijvoorbeeld culturele centra niet meer in de statistieken opgenomen.

Bij de museumbezoekers en de toeschouwersaantallen voor film gaat het niet om unieke deelnemers/bezoekers maar om het aantal bezoeken. Dezelfde persoon die 2 of meer keer naar het museum of de film gaat, wordt dus ook 2 of meer keer meegeteld in de cijfers.

 

Referenties

Departement Cultuur, Jeugd en Media (CJM): Website

Statbel: Bioscoopzalen

Vlaams Audiovisueel Fonds: Cijfer

 

Contact

Stel je vraag

 

Naar de statistiek