Topsportindex

 

Bron

Sport Vlaanderen, bewerking Statistiek Vlaanderen

 

Definities

Topsportindex (Olympisch of Paralympisch): per sporttak wordt een resultatenindex berekend op basis van alle behaalde medailles en finaleplaatsen (top 8) op Olympische of Paralympische Spelen of Wereldspelen, Wereldkampioenschappen (WK) en Europese kampioenschappen. Equivalente internationale competities werden eveneens in rekening gebracht (bijvoorbeeld Fed Cup, Davis Cup en Grand Slam tornooien tennis, Masters en WK matchplay golf). Enkel de resultaten van de categorie seniors inzake disciplines van de Vlaamse topsporttakkenlijst worden in kaart gebracht (dus niet hockey, kunstschaatsen, gewichtheffen, shorttrack, …)

Bij de berekening van de index wordt volgende logica gehanteerd om resultaten te wegen:

(1) Resultaten op WK en EK van Olympische disciplines wegen zwaarder dan resultaten op WK en EK in niet-Olympische (factor = 2).

(2) Dezelfde verhouding geldt tussen Olympische Spelen en Wereldspelen & Paralympische Spelen (factor = 2).

(3) Medailles wegen zwaarder dan top 8-plaatsen (factor = 3). Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen goud, zilver en brons, alsook niet tussen 4de tot 8ste plaatsen.

(4) Resultaten op Wereldkampioenschappen wegen zwaarder dan resultaten op de Europese kampioenschappen (factor = 2).

(5) Resultaten van ploegsporten (factor = 3) en samengestelde teams (factor = 1,5) wegen zwaarder dan individuele resultaten.

(6) Resultaten op kampioenschappen die vierjaarlijks (factor = 4) of tweejaarlijks (factor = 2) georganiseerd worden, wegen zwaarder dan resultaten op jaarlijkse kampioenschappen (factor = 1).

(7) Resultaten in de validesport wegen zwaarder dan in de G-sport (zeer groot aantal disciplines met beperkt deelnemersveld) (factor = 2). Enkel resultaten op disciplines van de paralympische spelen komen in aanmerking bij de gehandicaptensport.

 

Opmerkingen bij de kwaliteit

De topsportindex wordt berekend door Sport Vlaanderen op basis van voortschrijdende maandtotalen. De index is goed vergelijkbaar over de jaren heen. Alle resultaten geboekt in een sporttak behorend tot de Olympische disciplines zijn opgenomen. De index is dan ook accuraat en betrouwbaar.

 

Referenties

Sport Vlaanderen: Topsport

 

Contact

Stel je vraag

 

Naar de statistiek