Radiodiensten

 

Bron  

Departement Wetenschap, Innovatie en Media (WIM), afdeling Media-innovatie en Mediavergunningen (tot en met 2005) 

Vlaamse Regulator voor de media (vanaf 2006) 

VRT-studiedienst (voor DAB) 

Definities  

Netwerkradio-omroeporganisaties: radiozenders die geen landelijke dekking hebben maar wel diverse stedelijke regio's kunnen bereiken.  Netwerkradio-omroeporganisaties worden verplicht om  digitaal (DAB+) uit te zenden.  

Openbare radio-omroeporganisatie: de radio-omroeporganisatie van de VRT met de omroepprogramma’s Radio 1, Radio 2, MNM/Radio Donna, Studio Brussel, Klara. 

Particuliere landelijke radio-omroeporganisaties: de landelijke radio-omroeporganisaties Qmusic en JOE, actief sinds 2001. Op 11 september 2012 werd radio Nostalgie ook een particuliere landelijke radio-omroeporganisatie van rechtswege. 

Particuliere regionale radio-omroeporganisaties: de erkende regionale radio-omroeporganisaties werkten sinds 2010 allen samen onder de naam Nostalgie. Op 11 september 2012 droegen de licentiehouders hun zendvergunningen over aan de landelijke radio-omroeporganisatie Nostalgie – Vlaanderen Eén. Sinds 2012 zijn er geen cijfers meer over particuliere regionale radio-omroeporganisaties in de tabellen. 

Particuliere lokale radio-omroeporganisaties: radio-omroeporganisaties met een meer beperkt uitzendgebied.  

Andere radio-omroeporganisaties: radio-omroeporganisaties die via een kabelnetwerk worden doorgegeven. De vroegere benaming was ‘netwerkradio’ of ‘kabelradio’, waarbij de term ‘netwerk’ niets te maken heeft met het feit dat een aantal radio-omroeporganisaties ’s zich zouden verenigd hebben in een groter geheel, maar wel met de manier van doorgifte van het signaal (voorbeeld via het netwerk van Telenet). 

DAB-radio: De VRT zendt reeds jaren uit in DAB. DAB+ is de nieuwste digitale radiotechnologie met een betere audiokwaliteit dan DAB en met tal van innovatieve mogelijkheden zoals extra nieuwsinformatie of betere verkeersinformatie. Op 20 mei 2015 werd door Norkring DAB+ gelanceerd in en rond Brussel. In maart 2016 breidde het uitzendgebied van DAB+ sterk uit van de wijde omgeving van Brussel tot het grootste deel van Vlaanderen. De VRT-zenders (Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel, MNM) en de extra digitale kanalen MNM Hits, Klara Continuo en VRT NWS kunnen voortaan worden beluisterd via DAB+.  

Opmerkingen bij de kwaliteit  

Internetradio’s zijn niet opgenomen in de cijfers. 

Referenties  

Vlaamse Regulator voor de Media: https://www.vlaamseregulatormedia.be/nl 

Contact  

Stel je vraag 

  

Naar de statistiek