Bevolking: omvang en groei

 • Vlaams Gewest telt 6,65 miljoen inwoners

  Op 1 januari 2021 telde het Vlaamse Gewest afgerond 6,65 miljoen inwoners (bij de wettelijke bevolking). Dat zijn er 24.000 meer dan aan de start van 2020, wat overeenkomt met een aangroei van de bevolking van 0,3%. Tussen 2000 en 2021 groeide de bevolking met 12%.

  Het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest telde begin 2021 1,22 miljoen inwoners. Uitgaande van de 'Brusselnorm' van de Vlaamse overheid waarbij een derde van de inwoners van het hoofdstedelijke gewest wordt beschouwd als potentiële doelgroep van het Vlaamse beleid, telde de Vlaamse Gemeenschap begin 2021 iets meer dan 7 miljoen leden.

 • In Vlaamse ruit wonen meeste inwoners per km²

  De gemiddelde bevolkingsdichtheid lag in 2021 in het Vlaamse Gewest op 488 inwoners per km². In 2000 ging het om 436 inwoners per vierkante kilometer (km²).

  De bevolkingsdichtheid is vooral hoog in en omheen de ‘Vlaamse ruit’, het centrale gebied tussen Gent, Antwerpen, Leuven en Brussel. Dat is ook het geval in enkele gemeenten aan de kust (Oostende, Bredene, Blankenberge, Brugge), in Zuid-West-Vlaanderen (Kortrijk, Roeselare) en in enkele centrale gemeenten van de provincie Limburg (Hasselt, Genk).

 • Bevolkingsgroei in 9 op de 10 Vlaamse gemeenten

  De meeste Vlaamse gemeenten kenden een bevolkingsgroei tussen 2016 en 2021. In minder dan 1 op de 10 gemeenten was er sprake van een krimp (26 op 300 gemeenten). Daartegenover staan 35 gemeenten met een bevolkingsgroei van 5% of meer.

  Een aantal gemeenten rondom Brussel (Zaventem, Machelen en Vilvoorde) vallen op door een relatief sterke bevolkingsgroei (5% of meer). Iets meer noordwaarts zijn ook Merchtem, Willebroek en Boom gemeenten met een sterke groei. In Oost-Vlaanderen zijn De Pinte, Wetteren, Melle, Stekene, Sint-Niklaas en Denderleeuw de sterkste groeiers. Voor de provincie Antwerpen kunnen hier nog Wijnegem, Turnhout, Oud-Turnhout, Boom, Lier, Wuustwezel, Boechout en Baarle-Hertog vermeld worden.

  De bevolkingsgroei in recente jaren is beperkter in grote delen van West-Vlaanderen, de Vlaamse Ardennen, de streek rond Dendermonde, het midden van de provincie Antwerpen, het oostelijke deel van Vlaams-Brabant, alsook in gemeenten in het oosten en het zuiden van de provincie Limburg.

 • Groei Vlaamse bevolking boven Europees gemiddelde

  De procentuele groei van de gewoonlijk verblijvende bevolking tussen 2015 en 2020 lag tussen die van de andere gewesten in. In het Vlaamse Gewest ging het om een groei van 2,9%.

  De groei van de gewoonlijk verblijvende bevolking lag in het Vlaamse Gewest tussen 2015 en 2020 boven die van de Europese Unie (EU27). Binnen de EU27 waren Malta en Luxemburg in deze periode de landen met de grootste bevolkingsgroei. In een aantal - vooral Oost-Europese - lidstaten daalde de bevolking, met meer dan 3% krimp in Bulgarije, Letland, Kroatië en Litouwen.

Bronnen

Statistiek Vlaanderen: Structuur van de bevolking
Statbel: Bevolking
Eurostat: Database

Definities

Bevolkingsdichtheid: gemiddeld aantal inwoners per vierkante kilometer (km²).

Gewoonlijk verblijvende bevolking: de bevolking die zijn gewone verblijfplaats heeft in het land zoals gepubliceerd door het Europese statistiekbureau Eurostat. Personen ingeschreven in het wachtregister voor asielzoekers (verzoekers om internationale bescherming) worden hierin deels meegeteld (naargelang de verblijfsduur).

Wettelijke bevolking: de in het Rijksregister ingeschreven bevolking zoals gepubliceerd door het Belgische statistiekbureau Statbel. Het gaat om inwoners met een recht op permanent verblijf of vestiging in België of met een recht op tijdelijk verblijf (>3 maanden) in het land. De personen ingeschreven in het wachtregister voor asielzoekers (verzoekers om internationale bescherming) worden hierin niet meegeteld.

Publicatiedatum

7 juli 2021

Volgende update

juli 2022

Meer cijfers

Contact

Vorige versies