Export van high-tech goederen

 • De Vlaamse high-tech uitvoer goed voor 26 miljard euro

  De Vlaamse high-tech uitvoer bedroeg 25,6 miljard euro in 2017. In 2014 en 2015 werden nog behoorlijke groeicijfers (in lopende prijzen) neergezet (+10,6% en +17,4%). Maar in 2016 volgde een achteruitgang (-3,3%) en in 2017 was er de groei beperkt (+1,4%). Dit wijkt af van de totale uitvoer, die tot 2016 nauwelijks toenam maar in 2017 met 4,4% groeide.

  De belangrijkste component in de high-tech uitvoer zijn farmaceutische goederen. Zij waren in 2017 goed voor 46% van de Vlaamse high-tech uitvoer.

 • Relatief klein aandeel van high-tech goederen in totale Vlaamse uitvoer

  In 2017 waren high-tech goederen goed voor 8,1% van de totale Vlaamse uitvoer. Dat aandeel is ongeveer gelijk in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest (8,0%). Het Waalse Gewest heeft een hoger aandeel ten opzichte van de totale uitvoer (20,5%).

  In EU-verband scoort het Vlaamse Gewest relatief laag. Het EU-gemiddelde komt op 17,8%. Koploper is Ierland (34,3%). Malta, Nederland en Frankrijk zitten boven de 20%-drempel. Het Belgische aandeel bedraagt 9,8%. Het aandeel is het laagst in een aantal Zuid- en Oost-Europese landen.

 • High-tech uitvoer relatief groot in verhouding tot Vlaams bbp

  De Vlaamse high-tech uitvoer is goed voor 9,9% van het bruto binnenlands product (bbp) van het Vlaamse Gewest. Omdat de totale uitvoer relatief groot is in het Vlaamse Gewest, komt een klein aandeel van de high-tech component in de uitvoer toch overeen met een relatief groot aandeel in verhouding tot het bbp.

  Het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest scoort met 1,0% van het bbp laag. In het Waalse Gewest (11,0%) is de high-tech uitvoer in verhouding tot het bbp nog hoger dan in het Vlaamse Gewest.

  Het Vlaamse Gewest doet het op dit vlak duidelijk beter dan het EU-gemiddelde (4,9%). Nederland scoort het hoogst (16,9%). Het aandeel is ook hoog in Ierland en een aantal Oost-Europese  lidstaten. Griekenland is hekkensluiter met 0,7%.

Definities

High-tech uitvoer: uitvoer van specifieke hoog technologische categorieën: luchtvaart, computers, elektronica en telecommunicatie, farmaceutische producten, wetenschappelijke instrumenten, elektrische machines, chemische producten, niet-elektrische machines en wapens.

Lopende of nominale prijzen: prijzen van het betrokken jaar, niet gecorrigeerd voor de inflatie.

 

 

Publicatiedatum

20 december 2018

Volgende update

september 2019

Meer cijfers

Contact

Vorige versies