Filezwaarte

  • 762 kilometeruren file per werkdag

    In november 2019 bedroeg het jaargemiddelde van de filezwaarte op de hoofdwegen in het Vlaamse Gewest 762 kilometeruren per werkdag. Dat wil zeggen dat er in de 12 voorafgaande maanden elke werkdag gemiddeld 762 kilometer file was gedurende 1 uur lang.

    De filezwaarte is de voorbije jaren blijven stijgen, met een piek in mei 2018. In de daarop volgende maanden was er een daling van het aantal kilometeruren file.  In vergelijking met 2012 is er nu ruim 200 kilometeruren meer.

  • Vooral files in regio’s Antwerpen en Brussel

    De meeste en langste files doen zich voor in de regio’s Antwerpen en Brussel. In de regio Antwerpen nam de filezwaarte sneller toe dan in en rond Brussel. De regio Gent en de rest van Vlaanderen kennen veel minder fileverkeer op de hoofdwegen.

Bronnen

Dataroom Mobiliteit en Openbare Werken (MOW): Nieuwe berekeningswijze filezwaarte 
Vlaams Verkeerscentrum: Verkeersindicatoren

Definities

Filezwaarte: geeft aan wat de gemiddelde omvang is van de files op een bepaalde verzameling van wegen. De indicator combineert filelengte met fileduur, en wordt uitgedrukt in kilometeruren.
Kilometeruren: eenheidsmaat gebruikt bij de indicator filezwaarte. 100 kilometeruren is het equivalent van 100 kilometer file gedurende 1 uur of 200 kilometer file gedurende een half uur.

Publicatiedatum

23 december 2019

Volgende update

23 januari 2020

Meer cijfers

Contact

Vorige versies