Geharmoniseerde competitiviteitsindicator

 • Vanaf 2015 verslechtering van Vlaamse concurrentiepositie

  Algemeen genomen verbeterde de Vlaamse concurrentiepositie tussen 2006 en 2019, gemeten volgens de geharmoniseerde competitiviteitsindicator (HCI). Maar sinds midden 2015 is er weer sprake van een verslechtering van de concurrentiepositie.

  De HCI is zo gedefinieerd dat een daling ervan op een verbetering van de concurrentiepositie duidt en een stijging van de HCI op een verslechtering van de concurrentiepositie.

  Na een opvallende daling van de HCI (dus betere concurrentiepositie) begon de HCI vanaf midden 2015 weer te stijgen. De waardevermeerdering van de euro ten overstaan van de yuan, roebel en dollar ligt daaraan ten grondslag.

  Tussen maart 2016 en april 2017 was er een beperkte daling van de HCI en dus een (lichte) verbetering van de Vlaamse concurrentiepositie. Hoewel de munten van vooral het Verenigd Koninkrijk, China en Turkije goedkoper werden tegenover de euro, en de Vlaamse HCI negatief beïnvloedden, bleken de duurdere Russische roebel, VS dollar, Japanse yen, Indiase roepie en Braziliaanse real de doorslag te geven.

  Tussen mei en augustus 2017 verzwakte de concurrentiepositie opnieuw (hogere waarden van de HCI), vooral door de waardedaling van de VS dollar en het Britse pond, en in mindere mate de Chinese Yuan en Russische roebel.

  Tussen september 2017 en september 2018 volgde een verdere verslechtering (hogere waarden van de HCI). De munten van vooral Turkije, Rusland, India en Zweden werden immers goedkoper ten opzichte van de euro.

  Tussen oktober 2018 en mei 2019 (meest recente cijfers) verbeterde de concurrentiepositie opnieuw beperkt (lagere waarden van de HCI). Dat is vooral te wijten aan het duurder worden van de munten van China, India, de VS en in mindere mate Japan. De Venezolaanse bolivar werd merkbaar goedkoper, maar dit land heeft een te gering gewicht in de HCI.

Bronnen

Definities

Geharmoniseerde competitiviteitsindicator (HCI): een maatstaf voor de wisselkoers- en prijscompetitiviteit. Een toename van de HCI duidt op een verslechtering van het concurrentievermogen, een daling van de HCI duidt op een verbetering ervan.

Publicatiedatum

25 juni 2019

Volgende update

juni 2020

Meer cijfers

Contact

Vorige versies