Geharmoniseerde competitiviteitsindicator

 • Op lange termijn verbetering van Vlaamse concurrentiepositie, sinds 2015 wel weer verslechtering

  Op lange termijn verbetert de Vlaamse concurrentiepositie volgens de geharmoniseerde competitiviteitsindicator (HCI). Sinds midden 2015 is er wel weer sprake van een verslechtering van de concurrentiepositie.
  Belangrijk: de HCI is zo gedefinieerd dat een daling ervan op een verbetering van de concurrentiepositie duidt en een stijging van de HCI op een verslechtering van de concurrentiepositie.
  Vanaf januari 2004 verslechterde de HCI zowel in het Vlaamse Gewest als in België ten opzichte van deze van de buurlanden. Dat komt omdat de inflatie in ons land tijdens deze jaren op een hoger niveau lag. Verder is de evolutie van de Vlaamse HCI sterk gekoppeld aan het verloop van de VS dollarwisselkoers: een verzwakking van de dollar leidt tot een verslechtering (dus stijging) van de HCI, zoals tussen 2006 en 2008.
  De stijging van de Vlaamse HCI in 2009 en in de eerste helft van 2010 kwam in belangrijke mate door de goedkopere VS dollar. De HCI verbeterde vervolgens tot in de zomer van 2012 omwille van de daling van de euro ten opzichte van de VS dollar. Ook de afname van de inflatieverschillen met belangrijke handelspartners speelde een rol. Vanaf het najaar van 2012 tot in de lente van 2013 verslechterde de HCI opnieuw. Dit was te wijten aan de appreciatie (waardestijging) van de euro ten opzichte van de Japanse yen, de Chinese yuan en de VS dollar. Vanaf de zomer 2013 tot en met maart 2014 steeg de Vlaamse HCI opnieuw. De voornaamste redenen waren de verzwakking van de e dollar en yen. Maar toch bevond het niveau van de Vlaamse HCI zich nog steeds onder dit van 2008-2009.
  Vanaf april 2014 tot oktober 2014 was er opnieuw een kentering ten goede: de verbetering (daling) van de Vlaamse HCI was te danken aan de waardedaling van de euro ten opzichte van de munten van de voornaamste niet-euro handelspartners (VS-dollar, Japanse yen, Britse pond, Chinese yuan, Indiase roepie, ...). Nadien, tot eind 2014, zorgden de waardevermindering van de roebel en in mindere mate van de yen voor een kortstondige verslechtering van de Vlaamse HCI. Vanaf januari tot april 2015 daalde de HCI opnieuw door de waardevermindering van de euro ten opzichte van de VS dollar, de Chinese yuan en het Britse pond. Maar vanaf mei 2015 lijkt een nieuwe opgaande fase (verslechtering) van de HCI in gang gezet. De waardevermeerdering van de euro ten overstaan van de yuan, roebel en dollar ligt daaraan ten grondslag.
  Tussen maart 2016 en april 2017 liet de Vlaamse concurrentiepositie een (lichte) verbetering optekenen. Hoewel de munten van vooral het Verenigd Koninkrijk, China en Turkije goedkoper werden tegenover de euro, en dus de Vlaamse HCI negatief beïnvloedden, bleken de duurdere Russische roebel, VS dollar, Japanse yen, Indiase roepie en Braziliaanse real de doorslag te geven. In mei 2017 verslechterde de Vlaamse HCI opnieuw als gevolg van de goedkopere VS dollar, Chinese yuan en Japanse yen.

Bronnen

Definities

Geharmoniseerde competitiviteitsindicator (HCI): een maatstaf voor de prijs- en kostencompetitiviteit. Een toename van de HCI duidt op een verslechtering van het concurrentievermogen, een daling van de HCI duidt op een verbetering ervan.

Publicatiedatum

20 december 2018

Volgende update

juni 2019

Meer cijfers

Contact