Luchthavens - passagiers

 • Bijna 26 miljoen passagiers in nationale luchthaven van Zaventem

  Het Vlaamse Gewest telt 4 luchthavens. Samen telden ze in 2018 ruim 26 miljoen passagiers.
  De nationale luchthaven in Zaventem is de grootste met in 2018 bijna 26 miljoen passagiers die er vertrekken of landen. 2018 was een recordjaar voor de nationale luchthaven.
  In 2002 nam het aantal passagiers in Zaventem een ferme duik. Dat was het gevolg van het faillissement van Sabena. De daaropvolgende jaren groeide het aantal passagiers bijna elk jaar. Uitzondering hier is het jaar 2009, toen er door de economische crisis minder werd gevlogen. Ook in 2016 was er een daling van het aantal passagiers als  gevolg van de terroristische aanslagen op 22 maart 2016. De luchthaven werd toen een tijd gesloten. 

 • Andere 3 luchthavens samen goed voor bijna 800.000 passagiers

  De andere 3 luchthavens zijn een pak kleiner. De luchthaven van Oostende – Brugge is vooral gekend voor chartervluchten. De Antwerpse luchthaven specialiseert zich meer als intra-Europese zakenluchthaven. Kortrijk – Wevelgem wil zich ontwikkelen als regionale zakenluchthaven. Het aantal passagiers in de luchthavens van Oostende – Brugge en Antwerpen kende een opvallende groei in 2016. Toen namen beide luchthavens een aantal vluchten over van Zaventem, die een tijd gesloten was wegens de aanslagen van 22 maart 2016. Ook in de daaropvolgende jaren telden de twee luchthavens een groot aantal passagiers.

 • Zaventem in top 20 Europese luchthavens

  In het lijstje van de grootste luchthavens in de Europese Unie stond Zaventem in 2017 op de 18e plaats.

Bronnen

Brussels Airport: BRUtrends – statistieken over activiteiten op de luchthaven
Luchthaven Antwerpen: Statistieken
Luchthaven Oostende: Statistieken
Luchthaven Kortrijk Wevelgem: Nieuws 
Eurostat: Aantal passagiers in de belangrijkste luchthavens per land

Definities

Passagier: iemand wordt als passagier geregistreerd in een bepaalde luchthaven als hij er vertrekt, landt of passeert als transit. 
Chartervluchten:  vluchten die niet volgens een vaste dienstregeling gevlogen worden, maar in opdracht van een of meer klanten, die een groep mensen samen willen laten reizen. Hun tegenhanger zijn lijnvluchten die, in tegenstelling tot een chartervlucht, op regelmatige, vooraf geprogrammeerde uren vliegen, tussen twee of meer punten gedurende het gehele jaar

Publicatiedatum

31 januari 2019

Volgende update

januari 2020

Meer cijfers

Contact

Vorige versies