Nieuwsgebruikprofiel

 • Nieuws vaakst gevolgd via radio en TV, rol internet neemt sterk toe

  In 2018 gaven ruim 8 op de 10 Vlamingen tussen 18 en 75 jaar aan minstens 1 keer per week het nieuws te volgen via de radio of de TV. Twee derde zocht minstens wekelijks nieuws op het internet. De helft van de Vlamingen las minstens wekelijks het nieuws in de krant.

  Het aandeel dat frequent de radio gebruikt voor het volgen van het nieuws bleef de afgelopen jaren min of meer stabiel, bij de TV ging dat aandeel licht achteruit. Ook het aandeel dat het nieuws volgt via de krant is de afgelopen jaren gedaald. Daartegenover staat een sterke stijging van het aandeel dat het nieuws volgt via internet. Het gaat om meer dan een verdubbeling tijdens de afgelopen 10 jaar.

 • Mannen, jongeren en hoogopgeleiden gebruiken vaker internet om nieuws te volgen

  De verschillen tussen mannen en vrouwen op vlak van nieuwsgebruik blijven beperkt. Enkel bij het gebruik van het internet is er een verschil: mannen gebruiken vaker het internet om het nieuws te volgen dan vrouwen.

  De groep van 60 jaar en ouder gebruikt beduidend vaker dan de andere leeftijdsgroepen de televisie en de krant om het nieuws te volgen. De groep jonger dan 40 jaar gebruikt hiervoor vaker dan de andere groepen het internet.

  Hooggeschoolden volgen vaker dan de andere opleidingsgroepen het nieuws via de radio, de krant en het internet. Bij het volgen van het nieuws via de televisie blijven de verschillen beperkt.

 • Verschillen naar woonplaats in mediagebruik voor nieuws beperkt

  De verschillen naar woonplaats inzake het gebruik van de verschillende media voor nieuwsopvolging blijven beperkt.

Bronnen

Statistiek Vlaanderen: SCV-Survey

Publicatiedatum

26 februari 2019

Volgende update

januari 2022

Meer cijfers

Contact

Vorige versies