Bevolking: omvang en groei

 • Vlaanderen telt bijna 6,6 miljoen inwoners

  Op 1 januari 2019 telde het Vlaamse Gewest 6.589.069 wettelijk geregistreerde inwoners. Dat zijn er 36.102 meer dan begin 2018, wat overeenkomt met een groei van 0,6%. Dit groeicijfer volgt het groeiritme van de laatste jaren. Tussen 2000 en 2019 is de bevolking aangegroeid met 11%, tussen 2010 en 2019 met 5%.

 • In Vlaamse ruit wonen meeste inwoners per km²

  De gemiddelde bevolkingsdichtheid lag in 2019 in het Vlaamse Gewest op 484 inwoners per km². In 2000 ging het om 436 inwoners per km².

  De bevolkingsdichtheid is vooral hoog in en omheen de ‘Vlaamse ruit’, het centrale gebied tussen Gent, Antwerpen, Leuven en Brussel. Dat is ook het geval aan de kust, op de as tussen Kortrijk en Gent en in enkele centrale gemeenten van de provincie Limburg.

 • Bevolkingsgroei in bijna alle Vlaamse gemeenten

  De meeste Vlaamse gemeenten kenden een bevolkingsgroei tussen 2010 en 2019. In 4 op de 10 gemeenten gaat het om een groei van meer dan 5%. In een brede zone van gemeenten ten noorden van Brussel is er sprake van een sterke bevolkingsgroei, met Machelen, Vilvoorde en Zaventem als toppers. Die zone reikt westwaarts tot voorbij de Denderstreek en oostwaarts tot aan Tienen. Ook op de as tussen Harelbeke en Gent en verder naar Antwerpen, in de Noorderkempen, in de streek tussen Geel/Mol en Hasselt en in een nog aantal andere gemeenten (zoals Bredene, Pelt en Borgloon) is er relatief sterke bevolkingsgroei (5% of meer).

  Bevolkingskrimp tussen 2010 en 2019 komt voor in 15 van de 300 gemeenten, veelal gelegen in de provincie West-Vlaanderen.

  De gemeenten die tussen 2010 en 2019 het sterkst zijn gegroeid zijn Machelen (+16,0%), Drogenbos (+14,9%) en Hemiksem (+13,7%). De sterkste dalers zijn Spiere-Helkijn (-2,9%), Zuienkerke (-2,7%) en Heuvelland (-2,7%).

 • Roeselare, Turnhout en Antwerpen sterke groeiers onder de centrumsteden

  In de meeste Vlaamse centrumsteden lag de bevolkingsgroei tussen 2010 en 2019 hoger dan het Vlaamse gemiddelde (+5,4%). De sterkste groei deed zich voor in Roeselare, Turnhout, Antwerpen, Sint-Niklaas en Aalst. In Brugge, Genk, Kortrijk en Oostende ligt de procentuele aangroei onder het Vlaamse gemiddelde.

 • Groei Vlaamse bevolking boven Europees gemiddelde

  De procentuele groei van de gewoonlijk verblijvende bevolking van het Vlaamse Gewest tussen 2011 en 2018 lag tussen die van de andere gewesten in. In het Vlaamse Gewest ging het om een groei van 3,7%, in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest om 6,0% en in het Waalse Gewest om 2,7%.

  De groei van de (gewoonlijk verblijvende) bevolking lag in het Vlaamse Gewest  boven die van de Europese Unie (EU28). Topgroeiers binnen de EU28 zijn Luxemburg, Malta en Zweden. België volgt op de 8ste plaats. Er zitten ook dalers tussen, vooral bij de Oost-Europese lidstaten – met een vrij sterke bevolkingskrimp in Letland en Litouwen.

Bronnen

Statistiek Vlaanderen: Stand van de bevolking
Statbel: Bevolking
Eurostat: Database

Definities

Bevolkingsdichtheid: gemiddeld aantal inwoners per km².

Centrumsteden: In het kader van haar stedenbeleid duidde de Vlaamse overheid 13 'centrumsteden' aan. Het gaat om Aalst, Antwerpen, Brugge, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout.

Gewoonlijk verblijvende bevolking: de bevolking die zijn gewone verblijfplaats heeft in het land zoals gepubliceerd door het Europese statistiekbureau Eurostat. Personen ingeschreven in het wachtregister voor asielzoekers worden hierin deels meegeteld (naargelang de verblijfsduur volgens de Europese bepaling).

Wettelijke bevolking: de in het Rijksregister ingeschreven bevolking zoals gepubliceerd door het Belgische statistiekbureau Statbel. Het gaat om inwoners met een recht op permanent verblijf of vestiging in België of met een recht op tijdelijk verblijf (>3 maanden) in het land. De personen ingeschreven in het wachtregister voor asielzoekers worden hierin niet meegeteld.

Publicatiedatum

9 juli 2019

Volgende update

juli 2020

Meer cijfers

Contact

Vorige versies