Bezoekersaantallen cultuur

 • Vlaamse musea trokken in 2020 iets meer dan 1,8 miljoen bezoekers

  In 2020 trokken de erkende Vlaamse musea iets meer dan 1,8 miljoen bezoekers. De grote meerderheid van die bezoeken vonden plaatsen in de landelijke musea (84%).

  Het aantal museumbezoeken viel in 2020 sterk terug als gevolg van de maatregelen die werden genomen in het kader van de Covid-19-crisis. Zowel in het voor- als in het najaar van 2020 waren de Vlaamse musea tijdelijk gesloten.

  In 2019 werd een aantal wijzigingen doorgevoerd bij de musea. Zo werd een aantal nieuwe musea ingedeeld bij het landelijke niveau. Daarnaast staat het Vlaamse niveau vanaf 2019 ook in voor de werkingssubsidies van de regionaal ingedeelde musea waardoor de bezoekersaantallen van deze musea sindsdien opgenomen zijn in de cijfers. Deze wijzigingen verklaren de sterke toename van het totale bezoekersaantal in 2019.

 • Bijna 2,7 miljoen bioscoopbezoeken in 2020

  In 2020 telden de bioscopen in het Vlaamse Gewest samen bijna 2,7 miljoen bezoekers. Dat is een sterke daling ten opzichte van voorgaande jaren. De daling in 2020 is te wijten aan de maatregelen die werden genomen in het kader van de Covid-19-crisis. Heel wat filmreleases werden uitgesteld. De titels die wel vertoond werden, verschenen ofwel in januari ofwel tijdens de zomer met strikte beperkingen.

  Bijna de helft van de Belgische bioscoopbezoeken vond in 2020 plaats in het Vlaamse Gewest, ruim een derde in het Waalse Gewest en 16% in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest.

 • Ruim half miljoen bezoekers voor Vlaamse films in 2020

  De Vlaamse films trokken in 2020 ruim een half miljoen toeschouwers naar de bioscopen. Het aantal bezoekers van de Vlaamse film lag in dat jaar duidelijk lager dan in de voorgaande jaren. Die daling is te wijten aan de beperkende maatregelen die werden genomen in het kader van de Covid-19-crisis.

Bronnen

Departement Cultuur, Jeugd en Media (CJM): Website
Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF): Cijfers
Statbel: Bioscoopzalen

Publicatiedatum

13 januari 2022

Volgende update

december 2022

Meer cijfers

Contact

Vorige versies