Luchthavens - passagiers

 • Ruim 26 miljoen passagiers in nationale luchthaven van Zaventem

  De nationale luchthaven in Zaventem (Brussels Airport) telde in 2019 ruim 26 miljoen passagiers.

  De luchthaven in Zaventem is veruit de grootste van de 4 luchthavens in het Vlaamse Gewest. Samen telden ze in 2019 iets meer dan 27 miljoen passagiers.

  2019 was een recordjaar voor de nationale luchthaven. In 2002 nam het aantal passagiers in Zaventem een ferme duik. Dat was voornamelijk het gevolg van het faillissement van Sabena eind 2001. De daaropvolgende jaren groeide het aantal passagiers bijna elk jaar. Uitzondering hierop was het jaar 2009, toen er door de economische crisis minder werd gevlogen. Ook in 2016 was er een daling van het aantal passagiers als gevolg van de terroristische aanslagen op 22 maart 2016. De luchthaven werd toen een tijd gesloten.  

 • Andere 3 luchthavens samen goed voor 800.000 passagiers

  De 3 Vlaamse regionale luchthavens zijn een pak kleiner dan de nationale luchthaven. Samen zijn ze goed voor ongeveer 800.000 passagiers per jaar. De luchthaven van Oostende–Brugge is vooral gekend voor chartervluchten.

  De Antwerpse luchthaven specialiseert zich meer als intra-Europese zaken- en toeristenluchthaven. Kortrijk–Wevelgem wil zich ontwikkelen als regionale zakenluchthaven.

  Het aantal passagiers in de luchthavens van Oostende–Brugge en Antwerpen kende een opvallende groei in 2016. Toen namen beide luchthavens een aantal vluchten over van de luchthaven van Zaventem, die een tijd gesloten was wegens de aanslagen van 22 maart 2016. Ook in de daaropvolgende jaren telden de 2 luchthavens een groter aantal passagiers dan in de jaren voor 2016.

 • Zaventem in top 20 Europese luchthavens

  In het lijstje van de grootste luchthavens in de Europese Unie stond Zaventem in 2017 op de 18de plaats. De luchthavens Heathrow (Londen), Charles De Gaulle (Parijs) en Schiphol (Amsterdam) telden in 2017 het meeste passagiers.

Bronnen

Brussels Airport: BRUtrends – statistieken over activiteiten op de luchthaven
Luchthaven Antwerpen: Statistieken
Luchthaven Oostende: Statistieken
Luchthaven Kortrijk Wevelgem: Nieuws 
Eurostat: Aantal passagiers in de belangrijkste luchthavens per land

Definities

Passagier: iemand wordt als passagier geregistreerd in een bepaalde luchthaven als hij er vertrekt, landt of passeert als transit. 
Chartervluchten:  vluchten die niet volgens een vaste dienstregeling gevlogen worden, maar in opdracht van een of meer klanten, die een groep mensen samen willen laten reizen. Hun tegenhanger zijn lijnvluchten die, in tegenstelling tot een chartervlucht, op regelmatige, vooraf geprogrammeerde uren vliegen, tussen twee of meer punten gedurende het gehele jaar

Publicatiedatum

30 januari 2020

Volgende update

januari 2021

Meer cijfers

Contact

Vorige versies