Luchthavens - passagiers

 • 74% minder passagiers in 2020 op nationale luchthaven van Zaventem

  De nationale luchthaven in Zaventem telde in 2020 bijna 7 miljoen vertrekkende of landende passagiers. De luchthaven in Zaventem is veruit de grootste van de 4 luchthavens in het Vlaamse Gewest. Samen telden de 4 luchthavens in 2020 7 miljoen passagiers.

  In 2020 daalde het aantal passagiers op de nationale luchthaven met 74% in vergelijking met 2019. Dat was het gevolg van de Covid-19-crisis, die reizen tijdens een groot deel van het jaar onmogelijk of weinig aantrekkelijk maakte. Ook in het verleden kende de evolutie van het aantal passagiers in Zaventem enkele knikken. In 2002 daalde het aantal passagiers als gevolg van het faillissement van Sabena. De daaropvolgende jaren groeide het aantal passagiers nagenoeg elk jaar. Uitzondering hierop was het jaar 2009, toen er door de economische crisis minder werd gevlogen. Ook in 2016 was er een daling van het aantal passagiers als gevolg van de terroristische aanslagen op 22 maart 2016. De luchthaven werd toen een aantal weken gesloten. 

 • Andere 3 luchthavens samen goed voor 200.000 passagiers

  De andere 3 luchthavens in het Vlaamse Gewest zijn een pak kleiner dan de nationale luchthaven. Samen zijn ze goed voor enkele honderdduizenden passagiers. De luchthaven van Oostende–Brugge is vooral gekend voor chartervluchten. De Antwerpse luchthaven specialiseert zich meer als intra-Europese zakenluchthaven. Kortrijk–Wevelgem wil zich ontwikkelen als regionale zakenluchthaven.

  Ook deze 3 luchthavens kenden in 2020 een scherpe daling van het aantal passagiers als gevolg van de Covid-19-crisis. Het aantal passagiers in de luchthavens van Oostende–Brugge en Antwerpen kende een opvallende groei in 2016. Toen namen beide luchthavens een aantal vluchten over van de luchthaven van Zaventem, die een tijd gesloten was wegens de aanslagen van 22 maart 2016. Ook in de periode van 2017 tot 2019 telden de 2 luchthavens een groter aantal passagiers dan in de jaren voor 2016.

 • Zaventem in top 20 Europese luchthavens

  In het lijstje van de grootste luchthavens in de Europese Unie gemeten aan de hand van het aantal passagiers stond Zaventem in 2018 op de 15de plaats. De luchthavens Charles De Gaulle (Parijs), Schiphol (Amsterdam) en Frankfurt Main telden in 2018 het meeste passagiers.

Definities

Passagier: een persoon wordt als passagier geregistreerd in een bepaalde luchthaven als hij er vertrekt, landt of passeert als transit. 
Chartervluchten:  vluchten die niet volgens een vaste dienstregeling gevlogen worden, maar in opdracht van een of meer klanten, die een groep mensen samen willen laten reizen. Hun tegenhanger zijn lijnvluchten die, in tegenstelling tot een chartervlucht, op regelmatige, vooraf geprogrammeerde uren vliegen, tussen twee of meer punten gedurende het gehele jaar

Publicatiedatum

21 januari 2021

Volgende update

januari 2022

Meer cijfers

Contact

Vorige versies