Modale verdeling woon-werkverkeer

 • Auto hoofdvervoermiddel voor bijna 7 op 10 woonwerkverplaatsingen

  De auto was in 2019 het meest gebruikte vervoermiddel voor verplaatsingen naar het werk. Bij 68% van de woonwerkverplaatsingen werd de wagen gebruikt als hoofdvervoermiddel.

 • 17% verplaatsingen naar werk met fiets

  Bij 17% van de woonwerkverplaatsingen werd in 2019 de fiets gebruikt als hoofdvervoermiddel. Het gaat zowel om klassieke fietsen als om elektrische fietsen. De elektrische fietsen worden de laatste jaren vaker gebruikt voor woonwerkverplaatsingen. In 2019 waren ze goed voor bijna 5% van de woonwerkverplaatsingen.

 • Bijna 8% woonwerkverplaatsingen met trein

  In 2019 werd er bij de woonwerkverplaatsingen in bijna 8% van de gevallen met de trein naar het werk gependeld.

 • Bijna 4 % verplaatsingen naar werk met bus, tram of metro

  In 2019 gebruikt ongeveer 1 op 25 werknemers de bus, tram of metro als hoofdvervoermiddel om zich naar het werk te verplaatsen.

 • 3% woonwerkverplaatsingen te voet

  In 2019 werden 3% van de woonwerkverplaatsingen te voet gedaan.

 • 1% verplaatsingen naar werk met ander vervoermiddel

  1% van de woonwerkverplaatsingen in 2019 gebeurde met een ander vervoermiddel dan de hierboven opgesomde vervoersmodi. Het gaat onder meer om de bromfiets en de motor.

Bronnen

Definities

Hoofdvervoermiddel: het vervoermiddel dat gebruikt wordt voor het grootste deel van de afstand van de verplaatsing. Soms bestaan die verplaatsingen uit een combinatie van vervoermiddelen. Bijvoorbeeld eerst met de fiets naar het station, om daar de trein te nemen. Hier gaat het om het vervoermiddel waarmee de langste afstand werd afgelegd.  

Publicatiedatum

27 november 2020

Volgende update

juli 2022

Meer cijfers

Contact

Vorige versies