Overnachtingen door verblijfstoeristen

 • Meer dan 26 miljoen toeristische overnachtingen in Vlaams Gewest

  In 2018 werden meer dan 26 miljoen toeristische overnachtingen geboekt in het Vlaamse Gewest. Zakentoeristen zijn goed voor 1 op de 5 geboekte overnachtingen. De overige overnachtingen kaderen in het teken van reizen als ontspanning en vakantie. 

  In de nasleep van de aanslagen in Brussel in maart 2016 kwamen er dat jaar minder toeristen overnachten in het Vlaamse Gewest. In 2017 was er sprake van een herstel en in 2018 tellen we ruim meer overnachtingen dan in 2015.  Zowel het aantal overnachtingen van zakentoeristen als de overnachtingen in het teken van ontspanning stijgen ten opzichte van 2017.

  In 2016 lieten vooral de buitenlandse toeristen Vlaanderen links liggen, terwijl er meer Belgen op reis gingen in Vlaanderen. In 2018 zien we zowel een stijging van het aantal Belgen als het aantal buitenlandse overnachtingen en dat zowel ten opzichte van 2015 als van 2017.

 • Toeristen kiezen vooral hotel als logiesvorm

  Van alle accommodaties kiezen toeristen bij voorkeur een hotel. In 2018 ging het om ruim 10,5 miljoen overnachtingen of ongeveer 40% van het totaal. Ook vakantiewoningen en vakantieparken zijn populair: ze zijn goed voor 18% en 16% van het marktaandeel. Verder tellen we ook 13% van de overnachtingen in jeugdherbergen en andere jeugdverblijfcentra. De andere accommodatievormen zijn goed voor minder dan 10% van de overnachtingen.

  In hotels en gastenkamers verblijven de toeristen gemiddeld 1 tot 2 nachten, terwijl ze in jeugdherbergen, vakantieparken en campings 3 tot 4 nachten verblijven en in vakantiewoningen 6 nachten.

 • Ruim helft overnachtingen geboekt door Belgen

  Belgen zijn goed voor bijna 15 miljoen overnachtingen of 56% van het totaal aantal overnachtingen. Daarnaast gebeurt 30% van de overnachtingen door toeristen uit één van de buurlanden. Vooral Nederlanders, maar ook Duitsers, Fransen en Britten komen vaak naar Vlaanderen op (zaken)vakantie. Ten slotte zijn er ook 3 miljoen overnachtingen (14%) door toeristen uit niet-buurlanden.

 • Meeste overnachtingen aan de kust en in de kunststeden

  Bijna 1 op de 3 van alle overnachtingen in het Vlaamse Gewest vinden plaats aan de kust. In totaal gaat het om 8 miljoen overnachtingen. Koksijde telt met 1,5 miljoen het meeste overnachtingen. Ook in Oostende, De Haan en Knokke-Heist zijn er telkens minstens 1 miljoen overnachtingen.

  De 5 kunststeden (Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven en Mechelen) zijn samen goed voor bijna 6,5 miljoen overnachtingen of 25% van alle overnachtingen. In Brugge en Antwerpen zijn er telkens ruim 2 miljoen. Gent, Leuven en Mechelen hebben samen ook 2 miljoen overnachtingen.

  De 9 kustgemeenten en de 5 kunststeden zijn dus goed voor meer dan de helft van alle overnachtingen. De rest van de overnachtingen vindt plaats in de andere Vlaamse gemeenten, met de grootste aantallen in enkele gemeenten met vakantieparken in de Kempen.  Ook rond de luchthaven in Zaventem zijn er opvallend veel overnachtingen.

 • Meer overnachtingen in Vlaams Gewest dan in andere gewesten

  In totaal waren er in 2018 ruim 26 miljoen overnachtingen in het Vlaamse Gewest. Dat zijn er ruim 3 keer meer dan de 8,2 miljoen overnachtingen in het Waalse Gewest en bijna 4 keer meer dan de 7 miljoen in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest.

  Het hoger aantal overnachtingen in het Waalse Gewest dan in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest hangt samen met de gemiddelde verblijfsduur. Er komen immers bijna evenveel toeristen aan in Brussel als in Wallonië, maar ze blijven gemiddeld langer in het Waalse Gewest (2,3 nachten) dan in het Brusselse Gewest (1,9 nachten). In het Vlaamse Gewest blijft een toerist nog langer: gemiddeld 2,5 nachten.

  In het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest zijn buitenlanders goed voor bijna 80% van de overnachtingen. In het Vlaamse en Waalse Gewest ligt dit aandeel op 44%. Daar gaat het vooral om overnachtingen door Belgen.

Bronnen

Toerisme Vlaanderen: Toerisme in Cijfers 2018 XL
Statbel: Horeca en toerisme

Publicatiedatum

16 juli 2019

Volgende update

juli 2020

Meer cijfers

Contact

Vorige versies