Personenwagens - personenkilometer

 • Wagens in 2019 goed voor bijna 63 miljard personenkilometer

  In 2019 reden alle personenwagens samen in het Vlaamse Gewest bijna 63 miljard personenkilometer bij elkaar. Het aantal personenkilometer is de som van de afstanden die alle passagiers in die personenwagens samen hebben afgelegd. Zo is een rit van 10 kilometer in een wagen met 2 inzittenden goed voor 20 personenkilometer.

  Het totaal aantal personenkilometer lag in 2019 even hoog als in 2018. In vergelijking met 2014 is er sprake van een daling van 2 miljard personenkilometer.

 • 82% van verplaatsingen op autosnelwegen en gewestwegen

  Op Vlaamse gewestwegen (42%) en autosnelwegen (40%) werden in 2018 het meeste personenkilometer bij elkaar gereden. Gemeentewegen zijn goed voor 18% van alle personenkilometer met de wagen. Meer recente cijfers voor het aantal personenkilometer naar wegtype zijn momenteel niet beschikbaar.

 • Meer personenkilometer in het Vlaamse Gewest dan in andere gewesten

  Het aantal personenkilometer met personenwagens lag in 2017 in het Vlaamse Gewest hoger dan in de andere gewesten. Het Waalse Gewest haalt, rekening houdend met haar veel kleiner inwonersaantal, ook nog een relatief hoog aantal personenkilometer. Meer recente tussen de gewesten vergelijkbare cijfers zijn momenteel niet beschikbaar.

Bronnen

Mobiliteit en Openbare Werken (MOW)

Publicatiedatum

2 april 2021

Volgende update

april 2022

Meer cijfers

Contact

Vorige versies