Publieke laadpunten voor elektrische wagens

 • Bijna 4.300 publieke laadpunten voor elektrische wagens

  Eind 2020 waren er in het Vlaamse Gewest 4.262 publieke laadpunten voor elektrische wagens. Dat zijn er bijna 10 keer meer dan in 2016. Toen waren er 430 publieke laadpunten.

 • 111 snellaadpunten

  111 van de 4.262 publieke laadpunten voor elektrische wagens zijn snellaadpunten. Dat komt overeen met 2,6% van het aantal publieke laadpunten. Het gaat om laadpunten met een vermogen van meer dan 23 kilowatt (kW), meestal 50 kW waardoor de oplaadtijd slechts een halfuur bedraagt.

 • Meer publieke laadpunten in grotere steden

  In de grotere steden zijn er meer laadpunten dan in de kleinere gemeenten. Eind 2020 was Gent koploper met 362 publieke laadpunten voor elektrische wagens. Ook Antwerpen, Mechelen en Brugge hadden op dat moment meer dan 100 publieke laadpunten op hun grondgebied.
  Slechts 2 gemeenten beschikten eind 2020 nog niet over een publiek laadpunt. Dat waren Moorslede en Sint-Laureins.

 • Meer publieke laadpunten in Vlaams Gewest dan in andere gewesten

  Het Vlaamse Gewest telt veel meer publieke laadpunten voor elektrische wagens dan de andere gewesten. Bijna 9 op 10 van de Belgische publieke laadpunten bevonden zich eind 2020 in het Vlaamse Gewest.

Bronnen

Eco-movement

Departement Mobiliteit en Openbare Werken: Milieuvriendelijke voertuigen

 

Definities

Publiek laadpunt: aansluitingspunt aan een laadpaal waarmee telkens één elektrisch voertuig kan worden opgeladen. Een publiek laadpunt is een laadpunt dat 24/7 en op niet-discriminerende wijze toegankelijk is voor gebruikers. Ook laadpunten die niet op openbaar terrein staan maar wel aan deze voorwaarden voldoen, vallen onder de noemer publiek toegankelijk laadpunt.

Snellaadpunt: laadpunt met een vermogen van meer dan 22 kW, meestal gaat het om 43 of 50 kW. Als je wagen snelladen toestaat, kan je hem hier opladen binnen het halfuur. Bij een normaal laadpunt (vermogen minder dan 22 KW) heb je ongeveer 50 minuten nodig om 100 kilometer bij te laden. Er zijn ook ultrasnelladers (vermogen meer dan 150 kW) waar de oplaadtijd onder de 10 minuten blijft.

Publicatiedatum

21 januari 2021

Volgende update

januari 2022

Meer cijfers

Contact

Vorige versies