Sportinfrastructuur

 • Iets meer dan 23.000 sportaccommodaties in Vlaams Gewest

  Het Vlaamse Gewest telde in 2020 23.127 sportaccommodaties.

  De openlucht sportvelden zijn goed voor meer dan de helft van het totaal aan sportaccommodaties. Daarna volgen de sportlokalen met een aandeel van ruim 20% en de sporthallen met een aandeel van ongeveer 7%.

 • Meer sportlokalen, sporthallen en openluchtsportvelden, minder zwembaden

  De sportaccommodaties waarvoor cijfers over de tijd beschikbaar zijn, zitten in stijgende lijn. De zwembaden vormen hierop een uitzondering: daar trad een daling op vanaf 2010.

 • Limburg, de Kempen en de kuststreek hebben meeste sportaccommodaties

  Gemiddeld telde het Vlaamse Gewestin 2019 3,3 sportaccommodaties per 1.000 inwoners. Vooral in Limburg, de Kempen en de kuststreek is er relatief veel infrastructuur. Daar ligt het aantal sportaccommodaties per 1.000 inwoners hoger dan het Vlaamse gemiddelde. In Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant zijn er relatief veel gemeenten met minder accommodaties per 1.000 inwoners dan het Vlaamse gemiddelde.

Bronnen

Sport Vlaanderen: SPAKKI-databank

Definities

Sportaccommodatie: alle sportinfrastructuur opgedeeld in 14 types (atletiekpiste, ijsschaatsbaan, manege, openluchtsportveld, openluchtzwembad, overdekt zwembad, renbaan, rolschaatspiste/skeelerpiste, sportcentrum, sporthal, sportlokaal, tennishal, watersportcentrum, wielerbaan).

Publicatiedatum

21 januari 2021

Volgende update

juli 2021

Meer cijfers

Contact

Vorige versies