SV-Seminarie 'Fact checking against disinformation'

Op maandag 17 februari 2020 organiseert Statistiek Vlaanderen (SV) haar allereerste SV-Seminarie. Verschillende gastsprekers lichten de rol van fact checking toe als wapen in de strijd tegen nepnieuws en desinformatie.

Statistiek Vlaanderen start in 2020 met maandelijkse seminaries om de kennis over kwalitatieve statistiekproductie en -verspreiding binnen ons netwerk te stimuleren en te versterken. Tegelijk willen we zo Statistiek Vlaanderen beter op de kaart zetten binnen de Vlaamse overheid en erbuiten. Op deze seminaries willen we experten van binnen en buiten het netwerk aan het woord laten.

Een eerste SV-seminarie is gepland op 17 februari 2020 over fact checking en desinformatie.

Na de verwelkoming door Roeland Beerten, hoofdstatisticus Statistiek Vlaanderen, komt eerst Will Moy aan het woord, Chief Executive van Full Fact, de onafhankelijke fact checking organisatie in de UK die wereldwijd ook een pionier is op het vlak van automatische fact checking. Hij gaat het hebben over “Introducing Full Fact and its fight against bad information”.

Vervolgens licht Jan Jagers, factchecker en journalist bij Knack, fact checking in Vlaanderen toe.

Tot slot krijgen we ook een reactie van Karine Moykens, secretaris-generaal van het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

Op het einde van het seminarie is een vragenronde voorzien en kunnen de deelnemers in debat gaan met de gastsprekers. Na het seminarie worden de deelnemers uitgenodigd om, tijdens een broodjeslunch, verder van gedachten te wisselen.

De voertaal van het seminarie is Engels.

 

Concreet

Waar: Herman Teirlinck-gebouw, Polyvalente Ruimte gelijkvloers, Havenlaan 88, 1000 Brussel.

Wanneer: maandag 17 februari 2020

Programma:    

10u00   Ontvangst met koffie (en koekjes)

10u25   Verwelkoming Statistiek Vlaanderen (Roeland Beerten)

10u30   Will Moy: Introducing Full Fact and its fight against bad information

11u30   Jan Jagers: Fact checking in Flanders (Presentatie - Pdf - 3 MB)

12u00   Karine Moykens

12u20   Vragenronde

12u40   Broodjes