Topsportindex

 • Vlaamse Olympische topsportindex op hoogste niveau ooit

  De Vlaamse Olympische topsportindex bereikte in 2018 zijn hoogste niveau ooit. Sinds 2012 is er een stijging van deze index. Punten voor de index worden behaald door medailles en top 8-plaatsen op Olympische Spelen, Europese en Wereldkampioenschappen in Olympische disciplines. Ook de bicommunautaire topsportindex (voor disciplines met atleten van beide gemeenschappen, voorbeeld 4x400 meter in de atletiek) nam in 2018 toe.
  De Waalse topsportindex nam de afgelopen jaren minder sterk toe.

 • Bicommunautaire topsportindex stijgt het sterkst in 2018

  Door het toenemend aantal Vlaamse medailles en top 8-plaatsen nam het aandeel van Vlaanderen in de Belgische Olympische topsportindex de voorbije jaren toe. In 2012 was Vlaanderen verantwoordelijk voor de helft van de behaalde punten. In 2018 is het Vlaamse aandeel in de Belgische topsportindex 56%. Dat is een lichte daling ten opzichte van 2017 (62%) omdat het bicommunautaire deel van de Belgische topsport index sterker stijgt (dit bicommunautaire deel omvat disciplines met atleten van beide gemeenschappen, voorbeeld 4x400 meter in de atletiek). Het gemeenschappelijke topsportsucces van beide gemeenschappen steeg van 23% naar 29% van de Belgische topsportindex.

 • Herstel Vlaamse Paralympische topsportindex zet zich verder

  Analoog aan de Olympische topsportindex kan ook de Paralympische topsportindex berekend worden voor de Paralympische disciplines.
  In 2018 lag deze index voor Vlaanderen lager dan in 2012, maar het in 2015 ingezette herstel zet zich wel verder. De bicommunautaire Paralympische topsportindex volgt hetzelfde patroon. De Waalse Paralympische index daalt sinds 2016.

 • Stijgend Vlaams aandeel in Paralympische topsportindex

  Het Vlaamse aandeel in de Belgische Paralympische topsportindex steeg in 2018 tot 68%. Daarmee gaat dit aandeel weer in de richting van het niveau in de periode 2011-2014. Het bicommunautaire aandeel blijft ook verder toenemen, terwijl het Waalse aandeel verder daalt.

Bronnen

Sport Vlaanderen: Topsport

Definities

Topsportindex (Olympisch of Paralympisch): per sporttak wordt een resultatenindex berekend op basis van alle behaalde medailles en finaleplaatsen (top-8) op Olympische of Paralympische Spelen of Wereldspelen, Wereldkampioenschappen (WK) en Europese kampioenschappen. Equivalente internationale competities worden eveneens in rekening gebracht (bijvoorbeeld Fed Cup, Davis Cup en Grand Slam tornooien tennis, Masters en WK matchplay golf). Enkel de resultaten van de categorie seniors inzake disciplines van de Vlaamse topsporttakkenlijst worden in kaart gebracht (dus niet hockey, kunstschaatsen, gewichtheffen, shorttrack, …).

Publicatiedatum

29 augustus 2019

Volgende update

maart 2020

Meer cijfers

Contact

Vorige versies