Voertuigkilometer

 • Gemotoriseerde voertuigen rijden samen 60 miljard kilometer

  In 2017 reden alle gemotoriseerde voertuigen samen een afstand van 60 miljard kilometer bij elkaar. Het aantal voertuigkilometer op Vlaamse wegen neemt jaar na jaar toe. 

 • Personenwagen goed voor ruim drie kwart van afgelegde voertuigkilometer

  Personenwagens zijn goed voor ruim drie kwart van alle afgelegde voertuigkilometer. Ook bestelwagens en vrachtwagens leggen heel wat kilometer af op Vlaamse wegen. Bij de bestelwagens en vrachtwagens is de toename in het aantal gereden kilometer groter dan gemiddeld.

 • Meeste voertuigkilometer op autosnelwegen en gewestwegen

  Op Vlaamse gewestwegen en op autosnelwegen worden het meeste voertuigkilometer bij elkaar gereden. Zij zijn elk goed voor zowat 25 miljard voertuigkilometer. Dat komt telkens overeen met ongeveer 40%. Gemeentewegen zijn goed voor 17% van het totaal aan voertuigkilometer. 

 • Meer voertuigkilometer in Vlaams Gewest dan in andere gewesten

  Het aantal voertuigkilometer dat op Vlaamse wegen bij elkaar wordt gereden is groter dan in de andere gewesten. In het Waalse Gewest ging het in 2017 om 40 miljard kilometer, in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest om 3 miljard kilometer.

Bronnen

Dataroom Mobiliteit en Openbare Werken (MOW): Voertuigkilometer
FOD Mobiliteit en Vervoer: Verkeer Belgisch wegennet
 

Definities

Voertuigkilometer: een kilometer die wordt afgelegd door één (gemotoriseerd) voertuig, ongeacht het aantal inzittenden, op snelwegen, andere gewestwegen en gemeentewegen.

Publicatiedatum

9 april 2019

Volgende update

april 2020

Meer cijfers

Contact

Vorige versies