Wanbetalingen hypothecair krediet

 • Bijna 14.500 personen geregistreerd met betalingsachterstand op hypothecair krediet

  Eind 2020 stonden in het Vlaamse Gewest 14.461 personen geregistreerd met een betalingsachterstand op een hypothecair krediet. Dat is 0,75% van het totaal aantal personen met een hypothecair krediet. Dat aandeel neemt sinds 2015 af.

  Als gevolg van de COVID-19-pandemie zijn in de loop van 2020 verschillende steunmaatregelen uitgevaardigd. Eén van die maatregelen was de mogelijkheid om, onder bepaalde voorwaarden, een betalingsuitstel te verkrijgen voor de terugbetaling van een krediet. Vooral voor hypothecaire kredieten werd hiervan gebruik gemaakt. Dit uitstel van betaling werd niet geregistreerd als een betalingsachterstand.

 • Aandeel personen met terugbetalingsmoeilijkheden hoogst in Limburg

  Het aandeel personen met een betalingsachterstand voor een hypothecair krediet varieert binnen de gemeenten van het Vlaamse Gewest. In een aantal Limburgse gemeenten, de kust en de regio in het noordwesten van de rand rond Brussel lagen de aandelen in 2020 iets hoger dan het Vlaamse gemiddelde. In het noorden van de provincies Oost- en West-Vlaanderen, Antwerpen en de oostelijke rand rond Brussel lagen de aandelen lager.

 • Aandeel personen met achterstand hypothecair krediet kleinst in Vlaamse Gewest

  Het aandeel personen met terugbetalingsmoeilijkheden op een hypothecair krediet was in het Vlaamse Gewest in 2020 kleiner dan het Belgische gemiddelde (1,1%). In het Waalse Gewest (1,8%) en het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest (1,6%) liggen de aandelen hoger.

Bronnen

Nationale Bank van België (NBB): Kredieten aan particulieren

Publicatiedatum

4 februari 2021

Volgende update

februari 2022

Meer cijfers

Contact

Vorige versies