Werkgelegenheid in de logistieke sector

 • Ruim 121.000 personen aan de slag in logistieke sector

  In 2018 werkten er ruim 121.000 mensen in de logistieke sector in het Vlaamse Gewest. De bedrijven die actief zijn in het vervoer van goederen zijn daarmee goed voor 4,3% van het totaal aantal werkenden in het Vlaamse Gewest.

  Het aantal personen tewerkgesteld in de logistieke sector is tussen 2014 en 2018 weer wat toegenomen. Het aantal tewerkgestelden is gestegen in het goederenvervoer over de weg, bij de opslag in koelpakhuizen en bij de overige vervoerondersteunende activiteiten. Er is tegelijk wel sprake van een daling van de werkgelegenheid bij het vervoer over water en de vrachtbehandeling in zeehavens.

 • Bijna 1 op 2 actief in vervoerondersteunende sector

  De vervoerondersteunende activiteiten stellen het meeste mensen te werk. Zij waren in 2018 goed voor 49% van het totaal aantal personen actief in de logistieke sector. Een groot deel van het werk in de havens gelinkt aan laden, lossen en opslag valt hieronder.
  36% van de personen actief in de logistieke sector vallen onder de deelsector ‘vervoer over land’. Hierbij zitten onder meer de vrachtwagenchauffeurs en het spoorpersoneel dat meewerkt aan het vervoer van goederen.

  Postdiensten vertegenwoordigen 17% van de werkgelegenheid in de logistieke sector. Daarnaast zijn er nog 2 kleinere deelsectoren: het vervoer over water (zeevaarders en binnenvaartschippers) en de vrachtluchtvaart.

Bronnen

Nationale Bank van België: Working Paper 125 – Economic importance of Belgian transport logistics
Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ): Verdeling van de arbeidsplaatsen naar plaats van tewerkstelling.
Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR): Regionale rekeningen

Definities

Logistieke sector: verzameling van bedrijven die actief zijn in het goederenvervoer. 

Publicatiedatum

1 december 2020

Volgende update

december 2021

Meer cijfers

Contact

Vorige versies