Officiële ontwikkelingshulp (ODA)

 • Vlaamse officiële ontwikkelingshulp bedraagt bijna 48 miljoen euro

  In 2018 bedroeg de officiële ontwikkelingshulp van de Vlaamse overheid 47,85 miljoen euro. De Vlaamse officiële ontwikkelingshulp of ODA steeg van iets meer dan 32 miljoen euro in 2006 tot bijna 56 miljoen euro in 2013. In de jaren daarna bleef de hulp min of meer constant. Tussen 2016 en 2018 daalde de ODA weer tot net onder de 48 miljoen euro.

 • Ruim een derde van de Vlaamse ontwikkelingshulp voor Zuidelijk Afrika

  De ontwikkelingshulp van de Vlaamse overheid is sterk geconcentreerd op Zuidelijk Afrika. Ongeveer 36% van de ODA vloeide in 2018 naar de landen in deze regio. De 3 officiële partnerlanden van de Vlaamse overheid – Mozambique, Malawi en Zuid-Afrika – bevinden zich alle 3 in deze regio.

 • Derde van hulp focust op bevolking en gezondheid

  Het grootste deel van de Vlaamse officiële ontwikkelingshulp is geconcentreerd op een beperkt aantal sectoren. In 2018 was gezondheid, bevolking en reproductieve gezondheid de belangrijkste sector binnen de Vlaamse officiële ontwikkelingshulp (32%). Naar landbouw, visserij en voedselhulp ging 12% van de Vlaamse ODA. Ongeveer 10% van de Vlaamse officiële ontwikkelingshulp is gericht op onderwijs.

 • Aandeel Vlaamse overheid in totale Belgische ODA tussen 2% en 3%

  De officiële ontwikkelingshulp van de Vlaamse overheid kwam in 2017 op ongeveer 50 miljoen euro. Dat komt overeen met 2,6% van de totale Belgische ODA. Dit percentage schommelt sinds 2006 tussen 2% en 3%.

Bronnen

Departement Buitenlandse Zaken: Databank Vlaamse officiële ontwikkelingshulp (ODA)

Definities

Officiële ontwikkelingshulp (ODA - Official Development Assistance): de som van de uitgaven die voldoen aan de internationale criteria voor ontwikkelingssamenwerking.

Publicatiedatum

1 april 2019

Volgende update

april 2020

Meer cijfers

Contact

Vorige versies