Overnachtingen door verblijfstoeristen

 • Bijna 25 miljoen toeristische overnachtingen in Vlaanderen

  In 2017 werden bijna 25 miljoen toeristische overnachtingen geboekt in het Vlaamse Gewest. Zakentoeristen zijn goed voor 1 op de 5 boekingen. De overige overnachtingen kaderen in het teken van reizen als ontspanning en vakantie.

  In de nasleep van de aanslagen in Brussel in maart 2016 kwamen er dat jaar minder toeristen overnachten in het Vlaamse Gewest. In 2017 was er sprake van een herstel en zijn er iets meer overnachtingen dan in 2015.

  In 2016 lieten vooral de buitenlandse toeristen Vlaanderen links liggen. De Belgen daarentegen sliepen meer in eigen land dan in 2015. Ook zakentoeristen lieten in 2016 ongeveer evenveel overnachtingen optekenen als in 2015.

 • Toeristen kiezen vooral hotel als logiesvorm

  Van alle accommodaties kiezen toeristen bij voorkeur een hotel. In 2017 ging het om bijna 10 miljoen overnachtingen of ongeveer 40% van het totaal. Ook vakantiewoningen en vakantieparken zijn populair: ze zijn elk goed voor een kleine 20% van het marktaandeel. Verder tellen we ook 15% van de overnachtingen in jeugdherbergen. De andere accommodatievormen zijn goed voor minder dan 10% van de overnachtingen.

  In hotels, bed & breakfasts en vakantielogies (kamers) blijven de gasten gemiddeld 1 tot 2 nachten, terwijl ze in jeugdherbergen, vakantieparken en campings 3 tot 4 nachten verblijven en in vakantiewoningen 7 nachten.

 • 6 op de 10 overnachtingen geboekt door Belgen

  Belgen zijn goed voor bijna 14 miljoen overnachtingen of bijna 60% van het totaal aantal overnachtingen. Daarnaast gebeurt 30% van de overnachtingen door toeristen uit één van de buurlanden. Vooral Nederlanders, maar ook Duitsers, Fransen en Britten komen vaak naar Vlaanderen op (zaken)vakantie. Ten slotte zijn er ook 3 miljoen overnachtingen (13%) door toeristen van niet-buurlanden.

 • Meeste overnachtingen aan de kust en in de kunststeden

  1 op de 3 van alle overnachtingen in het Vlaamse Gewest vinden plaats aan de kust. In totaal gaat het om 8 miljoen overnachtingen. Koksijde telt met 1,5 miljoen het meeste overnachtingen. Ook in Oostende en De Haan zijn er telkens meer dan 1 miljoen overnachtingen.

  De 5 kunststeden (Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven en Mechelen) zijn samen goed voor bijna 6 miljoen overnachtingen of 23% van alle overnachtingen. In Brugge en Antwerpen zijn er telkens bijna 2 miljoen. Gent, Leuven en Mechelen hebben samen ook 2 miljoen overnachtingen.

  De 9 kustgemeenten en de 5 kunststeden zijn dus goed voor meer dan de helft van alle overnachtingen. De rest van de overnachtingen vindt plaats in de andere Vlaamse gemeenten, met de grootste aantallen in enkele gemeenten met vakantieparken in de Kempen.

 • Meer overnachtingen in het Vlaamse Gewest dan in de andere gewesten

  In totaal zijn er bijna 25 miljoen overnachtingen in het Vlaamse Gewest. Dat zijn er ruim 3 keer meer dan de 8 miljoen overnachtingen in het Waalse Gewest en 4 keer meer dan de 6 miljoen in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest.

  Het hoger aantal overnachtingen in het Waalse Gewest dan in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest hangt samen met de gemiddelde verblijfsduur. Er komen immers evenveel toeristen aan in Brussel als in Wallonië, maar ze blijven gemiddeld langer in het Waalse Gewest (2,3 nachten) dan in het Brusselse Gewest (1,9 nachten). In het Vlaamse Gewest blijft een toerist nog langer: gemiddeld 2,6 nachten.

  In het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest zijn buitenlanders goed voor 80% van de overnachtingen. In het Vlaamse en Waalse Gewest ligt dit aandeel op 40%. Daar gaat het vooral om overnachtingen door Belgen.

Bronnen

Toerisme Vlaanderen: Toerisme in Cijfers 2017 XL
Statbel: Horeca en toerisme

Publicatiedatum

20 december 2018

Volgende update

juni 2019

Meer cijfers

Contact