Overtreders doping

 • 2,5% van gecontroleerde atleten betrapt op doping

  In 2017 werd 2,5% van de gecontroleerde atleten in het Vlaamse Gewest betrapt op doping. Het aantal gecontroleerde atleten die op doping betrapt worden schommelt, maar de algemene trend is wel dat het aandeel overtreders de jongste jaren duidelijk daalt. 
  Iets meer dan de helft van de controles (53%) vindt plaats binnen wedstrijdverband. Binnen wedstrijdverband ligt het percentage overtredingen op 3,1%, buiten wedstrijdverband is dit 0,1%. Naast de reguliere controles werden in 2017 ook 583 atleten buiten wedstrijdverband opgevolgd met een bloedpaspoort. 

 • Meeste dopinggevallen in bodybuilding, powerlifting en boksen

  Van de 10 meest gecontroleerde sporten binnen wedstrijdverband hebben vooral bodybuilding, powerlifting en boksen een hoog percentage overtreders. Ondanks dat ze tot de top 10 behoren van meest gecontroleerde sporten, zijn er geen dopingovertreders geregistreerd in het zwemmen, triatlon en hockey.

 • Gebruik van stimulantia goed voor 4 op 10 overtredingen

  Ongeveer 40% van de dopingpraktijken heeft te maken met het gebruik van stimulantia, vooral amfetamines. Deze stoffen helpen de sporter om de maximale pijngrens te verleggen en alerter te reageren. 
  Weigeringen van een controle zijn goed voor ongeveer 20% van de overtredingen. Heel wat sporters weigeren om een dopingcontrole te ondergaan, ook al wordt hen door de controleartsen steeds gewezen op de mogelijke risico’s tot bestraffing.
  Gebruik van anabolica en testosteron bedraagt ongeveer 17%. Die stoffen werken spierversterkend en verbeteren het recuperatievermogen.
   

Bronnen

Nado Vlaanderen: Dopingcijfers

Definities

Dopingpraktijk: het totaal van alle vastgestelde overtredingen (afwijkend analyseresultaat, weigering, fraude/bezit, verboden methode) van de antidopingregels.

Publicatiedatum

20 december 2018

Volgende update

december 2019

Meer cijfers

Contact