Sportparticipatie

 • 7 op 10 Vlamingen doen aan sport

  Bijna 7 op de 10 Vlamingen deden in 2017 aan sport. In 2011 sportten 5 op de 10. Sindsdien nam het aandeel sportende Vlamingen toe. Sportbeoefening wordt hierbij ruim opgevat: het gaat ook om wandelen en recreatief fietsen.

 • Vaak meer dan 1 sport beoefend

  Vlamingen beoefenen vaak meer dan 1 sport. Het aandeel dat 2 of 3 en meer sporten beoefent nam geleidelijk toe.
  Als men sport, gebeurt dit vrij regelmatig: 2 op de 10 van de sporters deden dat dagelijks en 4 op de 10 meermaals per week. Verder geven 2 op de 10 aan meermaals per maand aan sport te doen, 1 op de 10 zegt maandelijks te sporten en 1 op de 10 sport minder dan maandelijks.

 • Fietsen en wandelen het populairst

  De meest beoefende sporten zijn fietsen en wandelen. Daarnaast scoren lopen en fitness goed. Voetbal is de enige teamsport in de top tien van meest beoefende sporten.

 • Mannen, hoogopgeleiden en jongeren sporten meer

  Mannen sporten meer dan vrouwen. Bijna 3 op de 4 mannen doen aan sport. Bij de vrouwen is dit 6 op de 10. Hoogopgeleiden en jongeren sporten meer. Naar gezinstype zijn er weinig verschillen.

 • In (groot-)stedelijk gebied wordt er meer gesport

  In de groot- en centrumsteden en in de stedelijke rand ligt de sportparticipatie in 2017 duidelijk hoger dan in de kleinere steden, het overgangsgebied of op het platteland.

Bronnen

Statistiek Vlaanderen: SCV-survey

 

Definities

Centrumsteden: in het kader van haar stedenbeleid duidde de Vlaamse overheid 13 'centrumsteden' aan. Het gaat om Aalst, Antwerpen, Brugge, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout.

Publicatiedatum

20 december 2018

Volgende update

december 2019

Meer cijfers

Contact