Topsportindex

 • Vlaamse Olympische topsportindex hoogste ooit

  De Vlaamse Olympische topsportindex bereikte in 2017 zijn hoogste niveau ooit. Sinds 2012 is er een gestage stijging van deze index. Punten voor deze index worden behaald door medailles en top 8-plaatsen op Olympische spelen, Europese en Wereldkampioenschappen in Olympische disciplines.
  De Waalse topsportindex en bicommunautaire topsportindex (voor disciplines met atleten van beide gemeenschappen, voorbeeld 4x400 meter in de atletiek) nemen de afgelopen jaren minder sterk toe of stagneren.

 • Vlaams aandeel in Belgische topsportindex neemt toe

  Door de toenemende Vlaamse medailles en top 8-plaatsen neemt het aandeel van Vlaanderen in de Belgische Olympische topsportindex toe. In 2012 was Vlaanderen verantwoordelijk voor de helft van de behaalde punten. In 2017 is dat 62% van de behaalde punten. In de periode 2005-2009 lag het Vlaamse aandeel nog hoger, maar dat ging wel gepaard met lagere scores van de Belgische topsportindex dan in de recente jaren.

 • Herstel Vlaamse Paralympische topsportindex zet zich verder

  Analoog aan de Olympische topsportindex kan ook de Paralympische topsportindex berekend worden voor de Paralympische disciplines.
  In 2017 lag deze index lager dan in 2012 maar het in 2015 ingezette herstel zet zich verder. De bicommunautaire Paralympische topsportindex volgt het zelfde patroon. De Waalse Paralympische index blijft vrij stabiel.

 • Stabiel Vlaams aandeel in Paralympische topsportindex

  Het Vlaamse aandeel in de Belgische Paralympische topsportindex blijft de voorbije jaren stabiel op ongeveer 60%. Dat aandeel lag in 2017 wel lager dan in de piekjaren 2011 en 2012. Vooral het bicommunautaire aandeel nam de voorbije jaren toe ,terwijl het Waalse aandeel daalde.

Bronnen

Sport Vlaanderen: Topsport

Definities

Topsportindex (Olympisch of Paralympisch): per sporttak wordt een resultatenindex berekend op basis van alle behaalde medailles en finaleplaatsen (top-8) op Olympische of Paralympische Spelen of Wereldspelen, Wereldkampioenschappen (WK) en Europese kampioenschappen. Equivalente internationale competities worden eveneens in rekening gebracht (bijvoorbeeld Fed Cup, Davis Cup en Grand Slam tornooien tennis, Masters en WK matchplay golf). Enkel de resultaten van de categorie seniors inzake disciplines van de Vlaamse topsporttakkenlijst worden in kaart gebracht (dus niet hockey, kunstschaatsen, gewichtheffen, shorttrack, …).

Publicatiedatum

20 december 2018

Volgende update

december 2019

Meer cijfers

Contact