Vertrouwen in Europese instellingen

  • Groeiend vertrouwen in Europese instellingen

    Van de 3 bevraagde Europese instellingen genoot het Europees Parlement in 2018 het meeste vertrouwen bij de Vlamingen. Bij de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank ligt het vertrouwen iets lager. Ruim 70% van de bevolking van het Vlaamse Gewest geeft aan vertrouwen te hebben in het Europees Parlement, 64% heeft vertrouwen in de Europese Commissie en 57% heeft vertrouwen in de Europese Centrale Bank.

    Terwijl er tussen 2005 en 2014 sprake was van een daling van het vertrouwen in de 3 Europese instellingen, nam dit vertrouwen vanaf 2015 weer toe. 

  • Vlamingen hebben meer vertrouwen in EU-instellingen dan andere Europeanen

    Er is een groot verschil in het vertrouwen in de Europese instellingen tussen de inwoners van het Vlaamse en Waalse Gewest. Zo geeft in Vlaanderen 72% van de bevolking aan vertrouwen te hebben in het Europees Parlement, tegenover 44% bij de inwoners van het Waalse Gewest. Ook het vertrouwen in de Europese Commissie is merkelijk hoger in Vlaanderen (64%) dan in Wallonië (42%). Dit hogere vertrouwen komt ten slotte ook terug bij de Europese Centrale Bank: daar ligt het vertrouwen op 57% in het Vlaamse Gewest tegenover 36% in het Waalse Gewest.

    Vlamingen hebben ook meer vertrouwen in de Europese instellingen dan andere Europeanen. In Vlaanderen ligt het vertrouwen in zowel het Europees Parlement als in de Europese Commissie hoger dan in alle 28 landen van de Europese Unie.

Bronnen

Europese Commissie: Eurobarometer
GESIS: Eurobarometer

Publicatiedatum

9 april 2019

Volgende update

november 2019

Meer cijfers

Contact

Vorige versies