Voertuigkilometer

 • Gemotoriseerde voertuigen rijden bijna 60 miljard kilometer

  In 2016 reden alle gemotoriseerde voertuigen samen een afstand van bijna 60 miljard kilometer bij elkaar. Er wordt steeds meer gereden op Vlaamse wegen. Het aantal voertuigkilometer neemt jaar na jaar toe. 

 • Personenwagen goed voor ruim drie kwart van afgelegde voertuigkilometer

  Personenwagens zijn goed voor ruim drie kwart van alle afgelegde voertuigkilometer. Ook bestelwagens en vrachtwagens leggen heel wat kilometer af op Vlaamse wegen. Bij de bestelwagens en vrachtwagens is de toename in het aantal gereden kilometer groter dan gemiddeld.

 • Meeste voertuigkilometer op autosnelwegen en gewestwegen

  Op Vlaamse gewestwegen en op autosnelwegen worden het meeste voertuigkilometer bij elkaar gereden. Zij zijn elk goed voor een kleine 25 miljard wat telkens overeenkomt met ongeveer 40% van het totaal aan voertuigkilometer. Gemeentewegen zijn goed voor 17%. 

 • Meer voertuigkilometer in Vlaams Gewest dan in andere gewesten

  Het aantal voertuigkilometer dat op Vlaamse wegen bij elkaar wordt gereden is groter dan in de andere gewesten. In het Waalse Gewest ging het in 2016 om 38 miljard kilometer, in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest om 4 miljard kilometer.

Bronnen

Dataroom Mobiliteit en Openbare Werken (MOW): Voertuigkilometer
FOD Mobiliteit en Vervoer: Verkeer Belgisch wegennet
 

Definities

Voertuigkilometer: een kilometer die wordt afgelegd door één (gemotoriseerd) voertuig, ongeacht het aantal inzittenden, op snelwegen, andere gewestwegen en gemeentewegen.

Publicatiedatum

20 december 2018

Volgende update

april 2019

Meer cijfers

Contact