Wisselkoersen

 • Waardevermindering van euro ten opzichte van Amerikaanse dollar tijdens afgelopen 10 jaar

  Tijdens de afgelopen 10 jaar devalueerde de waarde van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de Zwitserse frank. Een euro was begin 2008 1,47 dollar waard. Begin 2018 was dat gedaald tot 1,22 dollar. De daling tegenover de dollar was vooral opvallend in het jaar 2014.
  De euro werd daarentegen meer waard in Britse pond, vooral in 2017 en 2018, na het Brexit-referendum van juni 2016.

 • Waardedaling van Russische roebel tegenover euro

  Ook tegenover de Japanse yen verloor de euro terrein sedert 2008. Vooral tussen 2008 en 2012 devalueerde de euro. Nadien was er sprake van een revaluatie, zonder dat evenwel opnieuw het koersniveau van begin 2008 bereikt werd. In de jaren daarna bleef de waarde van de euro ten opzichte van de yen binnen een zekere bandbreedte constant.
  De euro won wel terrein ten opzichte van de Russische roebel. Dat was vooral het geval sedert het voorjaar van 2014, toen de Krim door Rusland geannexeerd werd, wat internationale spanningen teweeg bracht.

 • Waardestijging van Chinese yuan tegenover euro

  De euro kende een vrij stelselmatige waardedaling ten opzichte van de Chinese yuan tussen 2008 en begin 2015. Sindsdien is er opnieuw sprake van een lichte waardestijging.
  De euro nam globaal in waarde toe ten opzichte van de Noorse en Zweedse kroon. Dat was vooral zo na 2012.
  De Deense kroon is via het Europees wisselkoersmechanisme nauw gelinkt aan de euro (binnen een bandbreedte van 2,25% boven en 2,25% onder de koers van de euro). Dat zorgt voor een grote stabiliteit van de Deense kroon tegenover de euro. 

Bronnen

Nationale Bank van België: Wisselkoersen
Europese Centrale Bank: Euro foreign exchange reference rates

Definities

Devaluatie: waardevermindering van een munt ten opzichte van de waarde van een andere munt
Europees wisselkoersmechanisme: kwam tot stand om de wisselkoersen van de diverse Europese munten te stabiliseren om zo de introductie van de euro mogelijk te maken. Vandaag volgt enkel Denemarken dit nog.
Revaluatie: waardevermeerdering van een munt ten opzichte van de waarde van een andere munt

Publicatiedatum

20 december 2018

Volgende update

april 2019

Meer cijfers

Contact