Zorg en ondersteuning voor kinderen – formele opvang

 • Kinderopvangplaatsen gestegen tot 93.500

  In 2017 waren er in de Vlaamse Gemeenschap iets meer dan 93.500 formele opvangplaatsen voor baby’s en peuters. Het aantal opvangplaatsen stijgt jaar na jaar. 

 • Meeste plaatsen met tarief afhankelijk van inkomen

  Het grootste aantal plaatsen voor kinderopvang voor baby’s en peuters wordt georganiseerd in groepsopvang. De kleinschalige gezinsopvang heeft heel wat minder plaatsen.
  Voor 75% van de kinderopvangplaatsen is de bijdrage die ouders dienen te betalen gerelateerd aan de hoogte van hun inkomen.
  Het grootste deel van de Vlaamse kinderopvangplaatsen worden in het Vlaamse Gewest georganiseerd. 8% van de Vlaamse kinderopvangplaatsen vinden we terug in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest. In dat gewest is ook een aanbod voor kinderopvang van de Franstalige Gemeenschap.

 • 43 plaatsen per 100 kinderen in Vlaams Gewest

  In het Vlaamse Gewest zijn er bijna 90.000 beschikbare opvangplaatsen voor 200.000 baby’s en peuters waardoor er 43 kinderopvangplaatsen per 100 kinderen zijn in het Vlaamse Gewest.
  Er is op dit vlak veel variatie tussen de gemeenten. In Geetbets ligt het aandeel plaatsen het laagst (12 plaatsen per 100 kinderen), in Bever het hoogst (114 plaatsen per 100 kinderen). In Bever zijn dus meer opvangplaatsen beschikbaar dan er kinderen wonen, plaatsen die ook door kinderen van buiten de gemeente gebruikt kunnen worden. In West-Vlaanderen, het westelijke deel van Oost-Vlaanderen en rond Leuven zijn de aandelen van kinderopvangplaatsen het grootst. 

Bronnen

Kind en Gezin: Kinderopvang

Publicatiedatum

20 december 2018

Volgende update

juni 2019

Meer cijfers

Contact